HUHTIKUUN NETTIKOLUMNI

Tällä kertaa ei spekuloida, provosoida tai kerrota minkäänlaisia mielipiteitä. Tällä kertaa kolumni on puhtaasti informatiivinen. Ainakin varsinainen leipäteksti.

Yleiskokous viitoitti suuntaa

Kevään yleiskokouksessa normaalin niukka määrä osallistujia kävi läpi kevätkokoukselle kuuluvia asioita. Yksi näistä asioista on perinteisesti tulevan kilpailukauden dokumentti.  Kyseiseen dokumenttiin oli tällä kertaa lisätty uusi kisa eli rankingfinaali. Näin keväällä 2015 pelataan play-offs sunnuntaina (?) kisa niiden kesken, jotka ovat keränneet eniten pisteitä juurikin rankingkisoista. Pottiin tulee 150 € per avoin (lue pro) sarja, saman verran vielä Mastersista sekä tuplat SM-kisoista (sieltähän saa myös liki tuplapisteet).

Järjestäjien tulee tietysti huomioida kyseinen maksu kisaa järjestäessään. Rahan voi koittaa kerätä könttänä mainosrahana, nostaa hiukan joka sarjan osallistumismaksua tai pari euroa sen pro-sarjan osallistumismaksua. Tuo tuskin on ongelma sillä viime vuonnahan meillä pari kisaa oli WDF:n rankingkisoja ja tuolloinkin pyydettiin korotettua osallistumismaksua. Eikä kukaan valittanut. Omalle porukalle kerätty finaali luulisi olevan vielä helpompi hyväksyä kuin maailmanliiton pohjattomaan kaivoon kerätty raha.

Toivottavasti tulevina kausina päästään samaa finaalia kokeilemaan vielä naistenkin sarjassa. Vähäinen pelaajamäärä vain tuottaa tuskaa, mutta haaveilla aina saa.

Yleiskokous antoi myös hiljaisen hyväksynnän sille, että pyrimme kaikissa kisoissa ennakkoilmoittautumiseen. Rankingkisajärjestäjiltä tämä tietysti vaatii hiukan enemmän, koska yhdelläkään kerholla ei ole ”Mapaa” toimistossa, mutta kyllä lähes kaikilla rankingkisoja järjestäviltä (lue suurimmilta) kerhoilta yleensä jäsenistöstään joku joutava löytyy. No, tavoitteita ainakin pitää olla.

Kilpailukausi-dokumentissa oli myös maininta erikseen kirjoitettavista kisajärjestäjän ohjeista. Nämä ovat vielä kilpailuvaliokunnan prosessissa, mutta sinne tulee sekä muistilistaa eri asioista kuin myös toimintaohjeita eri tilanteisiin. Varmasti sinne tulee myös yleiset ohjeet board officereiden käyttämiseen enkä itse ainakaan enää haluaisi a) järjestää, b) osallistua, c) seurata yhtään rankingkisaa ilman board officereita. No nyt tähän tuli vähän mielipidettäkin, vaikka toisin luvattiin. Laitetaan siis vastapainoksi yksi faktatieto koskien SM-kisoja. Vuonna 2013 miesten 501 sarjaan osallistui 151 pelaajaa. Kisat alkoivat klo 11:00 ja semifinalistit olivat selvillä klo 15:30. Tänä vuonna pelit alkoivat klo 14:15 ja semifinalistit olivat selvillä klo 18:30. Pelipaikka oli sama ja taulujen määrä oli sama. Ainoa ero oli se, että viime vuonna pelattiin 501/7 ja nyt 501/9. Viime vuoden tahdilla ja tämän vuoden pelimuodolla aikaa olisi mennyt se noin 20 % eli noin tunti enemmän. Aikaa siis säästyi reilu tunti ja se kaikki käytännössä alkulohkojen jälkeen. Näin sujuvalla kisan vedolla varmistetaan asiakkaiden palaaminen ja saadaan sitä kautta osallistumismaksuista lisäkulut korkoineen takaisin.

Mielenkiintoinen päätös koski liigailmoittautumisia sekä jäsenmaksujen maksamista. Mestikset ja miesten ykkönen maksetaan viime vuosien tapaan touko-kesäkuun vaihteessa eikä siinä vaiheessa tarvitse välittää jäsenmaksuista. Alempien sarjojen ilmoittautuminen on sen sijaan porrastettu kesä-heinäkuun vaihteeseen sekä elokuun puoliväliin. Aiempi ilmoittautuminen on edullisempi ja jälkimmäinen kalliimpi. Uutta on myös se, että alempien sarjojen ilmoittautumisen yhteydessä tulee olla maksettuna niin monta lisenssiä kuin ilmoitetuissa joukkueissa minimissään pelaa pelaajia. Eli, jos kerho on ilmoittanut esim. yhden miesmestis- ja yhden miesten I divisioonajoukkueen ja ilmoittaa (joko kesäkuun lopussa alemmalla tai elokuun puolivälissä korkeammalla hinnalla) yhden miesten II divari- ja yhden naisten I divarijoukkueen, tulee heillä olla samana päivänä yhteensä 4+4+4+3 = 15 lisenssiä maksettuna. Tällä vältetään sitä tilannetta, että iso osa maksuista tulee vasta juuri ennen liigaa, jolloin a) liiton toimisto on siiliä syövä käärme ja b) kautta on pelattu jo 2-4 kisaa kun lisenssimaksuja vasta tulee sisään. Jos lisenssejä ei ole maksettu, ei myöskään liigailmoittautuminen ole voimassa. Epävarmoissa tapauksissa kannattaa tietysti odottaa sinne elokuun puoliväliin. Todennäköisesti aktiiviset kerhot ilmoittavatkin suurimman osan kesäkuussa ja sitten yhden lisäjoukkueen elokuussa, jos jäseniä pukkaa tulemaan.

Muita isompia linjauksia ei yleiskokous kilpailukausi-dokumenttiin painanut. Pieniä tarkennuksia toki.

Karsinnat lähestyvät

Miesten ykkösdivisioonakarsinnat pelataan 26.4. Pari kysymystä on tullut siitä, voisiko karsintapäivää siirtää. Käytännössä ei. Tämä johtuu siitä yksinkertaisesta syystä, että sääntöjen mukaan joukkueet voivat ehdottaa uutta pelipäivää vähintään kaksi viikkoa ennen todellista pelipäivää. No nyt sattuu olemaan niin ikävästi, että viimeinen runkosarjakierros on juurikin tasan kaksi viikkoa ennen tuota karsintapäivää eivätkä nuo karsintajoukkueet oikein voi olla tiedossa kuin aikaisintaan 13 tai 12 päivää ennen pelejä. Liian tiukka kalenteri siis, mutta tässä kuten esim. siirtosäännöissä mennään sääntöjen mukaan. Ensi keväälle täytyy yrittää saada pidempi rako.

Karsintoihinhan lähtevät I divisioonassa sijoille 6-9 sijoittuneet, kaikki II divarin lohkovoittajat sekä joukkuekeskiarvoltaan paras kakkonen. Kirjoitan ”lähtevät” sillä viime vuoden heinäkuusta saakka voimassa olleiden sääntöjen mukaan karsinta on näille pakollinen ja luovutus katsotaan viimeisen kierroksen luovutukseksi korotettuine luovutusmaksuineen. Vastapainoksihan sääntöjä väljennettiin siten, että joukkuekeskiarvon lisäksi pelipaikka määräytyy maantieteellisesti. Näin esim. Tammisaaren kerho ei lähde Ylitornioon tai Ilomantsin joukkio Turkuun. Kun kotijoukkueina toimivat ykkösdivarin sijoille 6-8 sijoittuneet, niin ainoat joukkueet, joiden pelipaikka määräytyy pelkästään keskiarvon perusteella, ovat ykkösdivarin ysit. Kakkosdivarijoukkueet sijoitetaan ensin ns. keskiarvokoreihin ja sen jälkeen manuaalisesti. Joulusta saakka netissä olleessa karsintatiedotteessa on lisää tietoa.

Pelipaikoilla on neljä joukkuetta, jotka pelaavat yhteensä kolme ottelua ns. tikapuuperiaatteella eli kotijoukkue pelaa vasta viimeisessä ottelussa ja viimeisen ottelun voittajajoukkue pelaa ykkösdivisioonassa seuraavalla kaudella. Ensi kaudella pelataan I divisioonaa siis 8 joukkueen voimin.

Kotijoukkueet: Täyttäkää normaalit liigadokumentit ja lähettäkää ne normaalin I divisioonan aikataulun mukaisesti kilpailusihteerille (joka tosin on kyseisenä pelipäivänä turistina Göteborgissa SDC Tourilla, mutta onnistuu se päivitys sieltäkin). Näin pääsen tsekkaamaan pelaajien pelikelpoisuuden heti. Voitte joutua täyttämään joka matsiin oman dokumentin, mutta haitanneeko tuo.

Karsintapelien otteluohjelmat löytyvät netistä viimeistään tiistaina 15.4. edellyttäen, että pöytäkirjat palautetaan normien mukaisesti.

Mastersista streamia

Kolumnistilla on ollut kunnia osallistua MC:n ominaisuudessa jokaiseen Mastersiin. Vihdoin toiveeni toteutuu ja saamme myös streamin mukaan. Perinteiset pelaajaesittelyt alkavat pitkäperjantaina klo 9:40 kestäen noin 40 minuuttia. Tämän jälkeen pelejä näytetään klo 10:30, klo 11:00, puolenpäivän jälkeen kolmen pelin sessio sekä viimeisiä lohkopelejä vielä kolme kappaletta klo 15:45 alkaen. Perjantaipäivän lopuksi pelataan vielä karsintaottelu (lohkokakkoset vs. –kolmoset) ja myös niistä yksi näytetään lavalla klo 18:30 tai 18:45.

Näytettävät alkulohkoottelut päätetään arvonnan (keskiviikkona 9.4.) jälkeen. Lähtökohtana on hakea mielenkiintoisia pelejä kuitenkin niin, että kukin pelaaja käy vain kerran lavapelissä. Karsintapeli valitaan sitten jonkinlaisella arvalla. Toivottavasti saamme streamin kautta välitettyä myös yleistä tilannetiedotusta ja tunnelmaa paikan päältä!

Lauantaiaamuna klo 10:00 pelataan last 16 pelit ja niistä yksi tulee netin kautta. Sen jälkeen – arviolta noin klo 11:15 – alkavat kvarttifinaalit ja ne pelit näkyvät sitten kaikki kotikatsomoissa. Katsottavaa siis riittää!

Kuukauden toppi

Yleiskokouksen osallistujamäärä. Se oli niin alhainen, että jäsenistön pitää olla kyllä TODELLA tyytyväisiä liiton, liittohallituksen, puheenjohtajan ja kaikkien toimihenkilöiden toimintaan. Jos olisi jotain valittamista ollut, niin tokihan paikalle oltaisiin tultu. Toppina siis liiton toiminnan erinomaisuus kokousosallistujamäärään perustuen.

Kuukauden floppi

Nyt kun Nordic Cupin lopullinen hinta alkaa selvitä niin pakko laittaa tähän maajoukkuebudjetointi. Se on reilusti alakanttiin. Näyttää siltä, että myös Romania menee yli.