Lajiesittely501

Kilpailupeli on yleensä 501, jolloin molemmilla pelaajilla (joukkueilla) on 501 lähtöpistettä. Pari- ja joukkuepeleissä peliä pidennetään ylöspäin eli pelataan 701- tai 801-pelejä. Aloittelevat pelaajat voivat lyhentää ja pelata 201- tai 301-pelejä.

Pelin tarkoituksena on päästä tasan nollaan siten, että pelin nollaava, viimeinen tikka on tuplaringissä. Pelin voi myös lopettaa häränsilmään (50 pistettä), joka lasketaan myös tuplaksi (tupla-25).

Jos pelaajan pistemäärä menee yhteen tai alle, niin heitto keskeytetään ja heittovuoron alussa ollut pistemäärä jää voimaan. Eli jos heität tupla-8:a ja osut singeli-16:teen, niin jäljelle jää 16 pistettä.

Joukkuepeleissä pelaajat heittävät vuorotellen kummastakin joukkueesta yksi kerrallaan.

Yleensä pelataan paras viidestä pelistä, jolloin voittaja on se pelaaja (joukkue), joka ensin saavuttaa kolme voittoa. Pelejä voi lyhentää paras kolmesta tai pidentää käytännössä paras 17 pelistä saakka. Jokaisen pelin voi pilkkoa vielä eriin jolloin paras 17 pelistä saadaan vielä pitemmäksi, esim. paras 17 pelistä, peli paras 5 erästä.

Aloitus arvotaan keskustaheitolla ja lähemmäksi osunut aloittaa parittomat pelit. Useamman pelin otteluissa aloituksen voittanut aloittaa parittomissa peleissä parittomat erät ja parillisissa peleissä parilliset erät. Yleensä myös viimeisen ja ratkaisevan pelin (erän) aloitus ratkaistaan heittämällä keskustaa. Keskustaheitossa sekä häränsilmään että ulkopihaan osunut tikka poistetaan taulusta ennen vastustajan heittoa.

Tasoittavaa heittovuoroa ei kilpailupeleissä ole.